-

Feestelijke moestuinoogst

Recept.

We luisterden afgelopen jaar naar de verhalen van heel wat moestuiniers. Een principe dat vaak aan bod kwam, is een uitgekiende teeltplanning en de juiste technieken om de opbrengst zo lang mogelijk te laten lopen. Oogsten in het vroege voorjaar en late najaar is iets waar heel wat tuiniers fier op zijn. Zo is de moestuin bruikbaar en zo zelfvoorzienend mogelijk. Je kan op die manier de ‘kerstoogst’ al aan het begin van het jaar inplannen. 

Heel wat moestuinoogst is immers feestelijk: aardappelen voor pommes duchesse of zelfgemaakte kroketten, maar ook rode kool, pastinaak of spruiten. Het zijn allemaal groenten die je perfect kan oogsten rond kerst. Ze kunnen de ster van het menu zijn door ze feestelijk te bereiden. In kookboeken van eind 19de en begin 20ste eeuw staan heel wat recepten voor gevulde bloemkool, rode kool, witte kool en uien. We delen hier een recept voor kleine gevulde rode kolen met gehakt en kastanjes uit Het spaarzame keukenboek van Philippe Edouard Cauderlier uit 1861. Je kan het gehakt vervangen door een vegetarisch alternatief. 

Het spaarzame keukenboek kan je in verschillende bibliotheken vinden of hier lezen.

Het spaarzame keukenboek, P.E. Cauderlier, s.d. © CAG.