-

Koerdisch inmaken

Koerdisch inmaken

Het is volop winter. Heel wat moestuiniers genieten van de oogst die ze tijdens de zomer en het najaar inmaakten. Oogst bewaren voor de winter is een praktijk die over de hele wereld wordt toegepast. De methoden zijn vaak dezelfde: drogen, pekelen in zout, opleggen in azijn, confituur of gelei maken en sinds de jaren 1960 ook invriezen. De recepten, ingrediënten en concrete toepassingen verschillen van regio tot regio. Wie migreert, probeert smaken mee te nemen naar een nieuw thuisland. 

Emira en Mustafa lieten in 1992 hun dorp Midyat, in het Koerdische Zuid-Oosten van Turkije, achter en verhuisden naar België. In Midyat leefden ze zelfvoorzienend van hun moestuin. De hele winter door leefden ze van de opbrengst. 

Hun kunde en kennis om in te maken op Koerdische wijze, werd toegevoegd tot de Grote Verzameling van immaterieel erfgoedpraktijken. Neem hier (https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/recela-kundira-pompoen-inmaken-op-koerdische-wijze) een kijkje en ontdek er een lekker recept.

Emira maakt pompoen in, 2023 © CAG.