-

Moestuintekeningen

moestuintekening

Tijdens de winter denken moestuiniers aan hun moestuin in bloei, anders dan de stil en verlaten versie van de winter. De winter is een tijd om te plannen en vooruit te blikken, maar ook om de afgelopen seizoenen te herinneren. 

Tijdens het MOES-tuin-project gingen we in het Mechelse woonzorgcentrum Roosendaelveld aan de slag met bewoners met dementie. Erfgoedcel Mechelen en CAG maakten een erfgoedaanbod over moestuinen, afgestemd op personen met dementie. We legden samen een moestuin aan. Personeel, erfgoedwerkers, bewoners en bezoekers tuinieren er samen. De erfgoedactiviteiten en het tuinieren deden bewoners aarden en tot rust komen, maar er kwamen ook herinneringen en informatie over moestuinen van vroeger naar boven. 

Heel wat mensen met dementie kunnen zaken uit het verleden voor de geest halen, maar het is meestal niet zo gemakkelijk om over die herinneringen te vertellen. Om de moestuinen van vroeger van bewoners tot leven te brengen, gingen we samen creatief aan de slag. Eva Vaes is illustratrice en zette een impressie van de vroegere moestuinen van bewoners op papier op basis van herinneringen die boven kwamen. Vaak waren dat heel specifieke elementen uit de tuin waar een betekenis aan vasthing, of zintuiglijke zaken. Elke bewoner houdt zijn of haar tekening bij zich. Zo blijven de moestuinen van toen, hier en nu bewaard.

© Eva Vaes