Dieren in de moestuin 

Dieren weren en aantrekken: (oude) truckjes.

Vingerhoedskruid

Insecten aantrekken en aaltjes weren met bloemen 

 

Afrikaantjes zijn bij uitstek de typische bloemen die met nut in de moestuin gezet worden: ze houden aaltjes in de bodem weg en ook bladluizen. Het is een ouder gebruik: in verhalen over boerderijmoestuinen aan het begin van de 20ste eeuw hoorden we ook over deze bloemen in de moestuin. 

Maar er zijn nog meer bloemen die een moestuin van dienst zijn. Ann vertelde ons over haar oma, met een grote moestuin in de Kempen. Heel haar leven woonde Anns oma op een boerderij en verzorgde daar de familiemoestuin. Ann leerde van haar oma, door haar aan het werk te zien als kind. Haar oma zorgde voor vingerhoedskruid in de tuin om bijen aan te trekken. En die helpen bij de bestuiving van planten. Als ze vingerhoedskruid in de natuur zag, schepte ze die wel eens uit met een schop en nam ze mee voor haar tuin. 

Eddy, die ook vertelt over de koude kas, zorgt voor veel bloemen in zijn ecologische moestuin en boomgaard: 

“Je moet er voor zorgen dat nuttige insecten naar je tuin komen en dat ze bovendien er ook blijven.” 

Hij kiest voor bloemen die hard geuren. Elk jaar observeert hij welke planten het meest de nuttige insecten aantrekken. Zo merkte hij dat goudsbloem een goed effect heeft. 

Slakken

Slakken weren

 

Slakken kunnen nare schade aanbrengen. Al eeuwenlang worden ruw aanvoelende obstakels rondom groenten gelegd om de fragiele slakken te weren. In de 17de eeuw legde men touwen van paardenhaar op moestuinbedden. Ook gehakte distels, gaspeldoornsnoeisel of afval van gerst doen dienst. We hoorden over stukjes glas, zaagsel, gebroken schelpen en stukjes glas. De slak heeft wel een heel rijk areaal aan gebruiken in de moestuin ontketend. 

Slakken, Anselmus Noëtius de Boodt, 1596-1610. Collectie Rijksmuseum.

kat vogelverschrikker.

Vogels: hier welkom, daar even niet 

 

Vogels zijn goed nieuws voor de moestuin: ze eten slakken en met hun snavel brengen ze lucht in de bodem. Maar ze eten ook zaden, jonge plantjes en (klein)fruit op. Daarom proberen heel wat moestuiniers een evenwicht te zoeken: lokaal doen netten, kippengaas of een vogelverschrikker dienst. 

Een kat als vogelverschrikker. Collectie Kasteel Hex.